marți, 19 aprilie 2016

Gruparea europeană de cooperare teritorială (GECT)

Gruparea europeană de cooperare teritorială: un instrument pentru facilitarea cooperării transfrontaliere, transnaţionale sau interregionale
GECT au fost înfiinţate în 2006 de Parlamentul European şi Consiliu, cu sprijinul politic al Comitetului Regiunilor. Acestea permit autorităţilor locale şi regionale din diferite state membre să coopereze mai eficient, dându-le posibilitatea de a solicita şi gestiona direct fonduri europene.
Rolul GECT
Organizarea şi gestionarea măsurilor de cooperare transfrontalieră, transnaţională sau interregională, cu sau fără sprijinul financiar al UE.
Cine poate înfiinţa o GECT?La GECT trebuie să participe parteneri din cel puţin două state membre ale UE. Aceştia includ:
Regional or local authorities
autorităţile regionale sau locale;
guvernele naţionale; 
organismele de drept public;
asociaţii. 
Ce poate face o GECT
furnizarea de servicii de transport sau medicale transfrontaliere; 
gestionarea proiectelor transfrontaliere sau interregionale de dezvoltare durabilă (inovare şi tehnologie, protecţia mediului etc.); 
consolidarea coeziunii economice şi sociale la nivel transfrontalier. 
Rolul Comitetului Regiunilor
rol consultativ în domeniul cooperării transfrontaliere;
sprijin politic pentru GECT şi activităţile acestora; 
evaluarea progresului GECT şi facilitarea schimbului de bune practici prin intermediul unui grup de experţi; 
colectarea de informaţii cu privire la statutele şi convenţiile privind GECT. 
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi portalul GECT.

Conexiuni între mediul rural și cel urban

Legături rural-urban
În Comunicarea Comisiei Europene din anul 2010 cu privire la perspectivele Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013 se afirmă că o prioritate pentru PAC va fi: „dezvoltarea teritorială echilibrată a zonelor rurale în întreaga UE prin responsabilizarea localnicilor, consolidarea capacităților și îmbunătățirea condițiilor la nivel local și a legăturilor dintre zonele rurale și cele urbane”.
Abordările de dezvoltare rurală subsumate acestui deziderat de dezvoltare teritorială echilibrată vor avea de câștigat dacă vor fi luate în considerare o serie de aspecte-cheie, cum ar fi:
Zonele urbane reprezintă pieţe şi centre de servicii importante pentru întreprinderile rurale
Zona rurală a Europei este foarte atractivă pentru populația urbană
Echilibrul ecologic al zonelor rurale din jurul oraşelor şi municipiilor se poate afla sub presiune datorită dezvoltării urbane, obiectivelor de recreere intens frecventate şi a navetei.
O abordare politică integrată la scară regională este capabilă să genereze rezultate pozitive, începând cu luarea în considerare şi tratarea diverselor aspecte ale dinamicii relaţiilor dintre mediul urban și cel rural. Rezultatul poate fi o abordare durabilă a dezvoltării rurale, cu o viziune echilibrată asupra binomului urban-rural.
Despre conexiunile dintre mediul urban și cel rural există o multitudine de informații, printre care se numără şi această sinteză a studiilor regionale care evidențiază patru mari tipuri de cooperare rural-urbană care se disting în diversele unghiuri de abordare politică:

Prezentare generală a politicii de dezvoltare rurală

Orientările strategice ale UE privind dezvoltarea rurală
Orientările strategice ale UE oferă o bază pe care fiecare stat membru îşi fundamentează planurile strategice naționale de dezvoltare rurală.
Politica de dezvoltare rurală reprezintă o abordare strategică care defineşte priorităţile UE în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală. În februarie 2006, Consiliul a adoptat Orientările strategice ale UE privind dezvoltarea rurală.
Orientările strategice sunt următoarele:
Îmbunătăţirea competitivităţii în sectoarele agricol şi forestier
Îmbunătăţirea mediului şi a spațiului rural
Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi încurajarea diversificării
Constituirea capacităţii locale de ocupare a forței de muncă şi de diversificare
Garantarea coerenţei programării
Complementaritatea instrumentelor comunitare
Aceste orientări definesc cadrul în care statele membre își elaborează planurile strategice naţionale pentru dezvoltare rurală. Pentru informaţii suplimentare referitoare la planurile strategice naţionale, dați clic aici.
La rândul lor, strategiile naţionale constituie sursa generatoare a programelor de dezvoltare rurală. Pentru informaţii suplimentare referitoare la planurile naţionale şi regionale, daţi clic aici.
Domenii de interes ale politicii de dezvoltare rurală
Orientările strategice definesc punctele de interes ale politicii de dezvoltare rurală în trei domenii fundamentale, şi anume: economia agroalimentară, mediu și economie rurală în ansamblu, şi populaţie rurală. Aceste orientări alcătuiesc cadrul în care s-a dezvoltat generaţia 2007-2013 de strategii şi programe de dezvoltare rurală la nivelul statelor membre, în concordanță cu acest cadru, constituit în jurul a patru axe. Pentru informaţii suplimentare referitoare la cele patru axe, daţi clic aici.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) - Informaţii importante

Creat în 1994 , Comitetul European al Regiunilor (CoR) este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali.
El este alcătuit din 350 de membri – președinți de consilii regionale, primari sau reprezentanți aleși ai regiunilor și orașelor – din cele 28 de state membre ale UE.
Membrii trebuie să fie aleși în mod democratic și/sau să dețină un mandat politic în țara lor de origine.
Prin intermediul CoR, autorităţile locale şi regionale ale UE pot să-și exprime opinia cu privire la elaborarea legislației UE care are un impact asupra regiunilor și orașelor.
Dar... de ce a fost creat CoR?
De la înființarea lui cu peste 20 de ani în urmă, activitatea CoR a vizat apropierea cetățenilor de Uniunea Europeană.
Cu titlu general, se acceptă următoarele:
70% din legislația UE are un impact direct la nivel regional și local;
cetățenii UE trebuie să fie implicați în construcția UE;
50% din cetățenii UE consideră că reprezentanții lor aleși la nivel local și regional sunt mai în măsură să îi reprezinte la nivelul UE;
autorităţile alese de la nivel local și regional, aflate în proximitatea cetățenilor, ar trebui să-și poată comunica opiniile în procesul de pregătire a legislației UE.
Rolul important pe care îl joacă CoR a fost recunoscut și consolidat prin Tratatul de la Lisabona în 2009. Informații suplimentare în acest sens se găsesc mai jos pe pagina curentă.
Ce face CoR pentru a apropia UE de cetățeni?
Membrii CoR trăiesc și lucrează în regiunile și orașele lor de origine și, prin urmare, sunt în contact cu preocupările electoratului lor.
Ei vorbesc în numele votanților în miezul procesului decizional și legislativ al UE și, de asemenea, îi țin pe aceștia la curent cu evoluțiile din cadrul UE, găzduind reuniuni și conferințe ale CoR în regiunile și orașele lor.
Principiile de bază și domeniile de competență ale CoR
Principii fundamentale

- Guvernanța pe mai multe niveluri
- Proximitatea
- Subsidiaritatea
Domenii de competență
CoR se poate pronunţa pe toate temele majore de interes regional şi local.
Printre acestea se numără:
coeziunea economică, socială și teritorială;
ocuparea forței de muncă;
afacerile sociale;
educația, tineretul și cultura;
sănătatea publică;
transporturile;
sportul;
mediul, energia şi schimbările climatice;

EVENIMENTE LOCALE 
Comitetul European al Regiunilor (CoR) invită cetățenii să vorbească despre Europa în cadrul unor evenimente publice locale și regionale !
Aceste evenimente pot fi organizate în parteneriat cu membrii CoR în calitate de „ambasadori ai UE la nivel local”, cu orașele, provinciile, regiunile și asociațiile și rețelele lor naționale și cu alte instituții ale UE în statele membre.
Își pot depune candidatura toți cei interesați să găzduiască, în 2016, manifestări locale care corespund priorităților noastre politice și criteriilor de selecție și al căror obiectiv principal constă în:
a antrena cetățenii, în special tinerii, într-o comunicare bidirecțională pe teme legate de UE, care să permită exprimarea intereselor și așteptărilor existente în teritoriile UE;
a contribui la lucrările legislative ale CoR, prin dezbateri locale privind legislația UE în curs de elaborare și impactul potențial al acesteia asupra regiunilor și orașelor;
a sprijini schimbul de cunoștințe și de bune practici între orașe și regiuni;
a consolida cooperarea cu alte instituții ale UE, în special cu birourile naționale ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European și cu rețeaua de centre de informare Europe Direct.
Pentru mai multe informații, consultați broșura noastră online și deveniți partener al CoR pentru evenimentul dumneavoastră local!
Ce tip de evenimente pot beneficia de sprijin?
Dialoguri cu cetățenii: o dezbatere deschisă cu cetățenii, în special cu tinerii, cu privire la agenda politică a UE și viitorul Europei;
Dialoguri cu părțile interesate: dezbateri cu părţile interesate de la nivel local şi regional cu privire la elaborarea și monitorizarea avizelor CoR, pentru a aduce o contribuție la activitățile consultative ale CoR;
Conferințe sau seminare: schimburi de cunoștințe și de bune practici între orașele și regiunile UE pe teme legate de afacerile europene și impactul lor la nivel regional;
Cine își poate depune candidatura?
Membrii CoR și autoritățile locale sau regionale pe care le reprezintă;
Regiunile, provinciile și orașele UE;
Asociațiile naționale care reprezintă interese regionale și locale.
Ce căutăm?
Unul sau mai mulți membri ai CoR implicați în mod activ ca vorbitor(i);
Un format deschis și participativ;
O legătură cu prioritățile politice ale CoR și cu planul său anual de comunicare;
Un parteneriat cu alte instituții europene și cu birourile lor naționale (birourile de informare ale Parlamentului European, reprezentanțele permanente ale Comisiei Europene), cu centrele de informare Europe Direct și/sau cu asociații naționale și rețele ale autorităților locale și regionale.
Ce putem oferi?
Sub rezerva evaluării și a disponibilității resurselor financiare, CoR poate oferi anumite servicii, cum ar fi:
acoperirea costurilor ocazionate de participarea moderatorilor;
serviciu de interpretare (maximum 3 limbi);
activități de media și comunicare;
rambursarea cheltuielilor de călătorie și cazare pentru membrii CoR.
Cum se depun candidaturile?
Citiți dispozițiile privind evenimentele locale;
Prezentați-vă propunerea cu cel puțin trei luni înainte de data propusă pentru evenimentul dumneavoastră;
Completați formularul de candidatură disponibil online;
Includeți toate informațiile necesare, cum ar fi obiectivele, conceptul, sarcinile, proiectul de buget și proiectul de program ale evenimentului.
Contact
Direcția Comunicare Unitatea Evenimente Comitetul European al Regiunilor 
Rue Belliard 99-101 
B -1040 Bruxelles

Au fost lansate trei măsuri din PNDR 2014-2020

14 Iulie 2015
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat trei noi măsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Astfel, ministrul Agriculturii a anunțat lansarea sub-măsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” - a) IRIGAȚII, a sub-măsurii 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și a sub-măsurii 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”.
În ceea ce privește sub-măsura 4.3 „Sprijin pentru investiții în infrastructură legate de dezvoltarea, modernizarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier” - Componenta irigații, aceasta dispune de o alocare financiară totală aferentă PNDR 2014-2020 de 435.294.118 de euro (FEADR + Buget Național), respectiv de o alocare financiară aferentă sesiunii 2015 de 218.000.000 de euro (FEADR + Buget Național).
Sub-măsura poate fi accesată de organizații/federații ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și nu va depăși 1.000.000 de euro/proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune, respectiv 1.500.000 de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare.
”Prin PNDR 2007-2013 am finanțat proiecte pentru infrastructura secundară de irigații pentru o suprafață de peste 300.000 de hectare. Prin măsura lansată astăzi, deschidem sesiunea de primire de proiecte din partea organizațiilor și federațiilor ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, pentru a dezvolta infrastructura secundară pentru alte 400.000 de hectare, ceea ce ar duce la o creștere semnificativă a suprafețelor irigate și, implicit, la rezultate mai bune în ceea ce privește producțiile realizate de producătorii din zonele deservite de aceste sisteme de irigații”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Sub-Măsura 6.2 Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale dispune de o alocare financiară totală PNDR 2014-2020 de 117.772.552 de euro iar alocarea financiara a sesiunii din 2015 (15 iulie – 30 octombrie) este de 44.164.707 de euro. Aceasta măsură vizează diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spațiul rural, precum și încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale.
Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, respectiv 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorării sprijinului la valoarea de 70.000 de euro/proiect (în cazul activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism), pentru finanțarea de noi activități neagricole în mediul rural pe baza unui plan de afaceri.
Între categoriile de beneficiari care pot aplica pentru această sub Măsura sunt:
• Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole în spațiul rural pentru prima dată. Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
• Micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
• Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).
Sub-Măsura 6.4 Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole dispune de o alocare financiară totală PNDR 2014-2020 de 152.573.159 de euro iar pentru sesiunea din 2015 (15 iulie – 30 octombrie) de 57.214.935 de euro.
Această sub-măsură vizează stimularea mediul de afaceri din mediul rural, contribuind astfel la creşterea numărului de activităţi neagricole desfăşurate în zonele rurale. De asemenea, aceasta sub-măsura are ca scop dezvoltarea activităţilor neagricole existente, care să conducă la crearea de locuri de muncă, creşterea veniturilor populaţiei rurale și reducerea diferențelor dintre mediul rural şi urban. Sprijinul va fi acordat pe principiul rambursarii costurilor eligibile suportate și plătite efectiv și nu va depăși 200.000 de euro/beneficiar.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70% și se poate majora până la 90% pentru solicitanții care desfășoară activități de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și agroturism și pentru fermierii care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unor activități non-agricole.
În categoriile de beneficiari care pot aplica pentru această măsura se află:
- micro-întreprinderi și întreprinderi neagricole mici existente și nou înființate din spațiul rural;
- fermieri sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

Noi oportunitati de finantare pentru investitii de utilitate publica in mediul rural

Autor: Redactor25.09.2015
Autoritatile publice locale si ONG-urile pot solicita fonduri nerambursabile pentru investitii de utilitate publica avand la dispozitie 552.000.000 euro pentru investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica (submasura 7.2), 97.000.000 euro pentru investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural (submasura 7.2) si 25.000.000 euro pentru investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii de acces agricola (submasura 4.3 – componenta agricola).
Sesiunea de depunere de proiecte pentru cele trei masuri a fost deschisa ieri de catre ministrul Agriculturii, in cadrul unui eveniment desfasurat la Consiliului Judetean Arges.
Prin intermediul submasurii 4.3 (Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, componenta infrastructura de acces agricola), pot depunde cereri spre a primi finantare Unitatiile Administrativ – Teritoriale, dar si asociatii ale acestora. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 1.000.000 Euro/ proiect pentru drumurile agricole de acces. Cheltuielile eligibile pentru sprijinul FEADR sunt limitate la cheltuieli pentru constructia, extinderea si/ sau modernizarea drumurilor de acces agricole catre ferme (cai de acces din afara exploatatiilor agricole). Proiectele cu punctaj egal se vor departaja dupa lungimea drumului realizat prin proiect, in sensul prioritizarii celor cu lungime mai mare.
Proiectele de investitii depuse in cadrul submasurii 7.2 (Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara) pot avea beneficiari publici (comunele si asociatiile acestora conform legislatiei nationale in vigoare) si ONG-uri pentru investitii in infrastructura educationala (gradinite) si sociala (crese si infrastructura tip after-school).
Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autoritatile publice locale si ONG-uri care sunt negeneratoare de venit sau in cazul proiectelor pentru apa sau apa uzata. Finantarea nu va depasi 1.000.000 euro/comuna, pentru investitii care vizeaza un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apa sau apa uzata).
Pentru investitiile care vizeaza infiintarea infrastructurii de apa si apa uzata, finantarea nu va depasi 2.500.000 euro/comuna, iar pentru extinderea acestei infrastructuri, nu mai mult de 1.500.000 euro. Pentru proiectele colective (ADI din care fac parte exclusiv comune sau proiecte care vizeaza mai multe comune) valoarea finantarii nu va fi mai mare de 4.000.000 euro, fara a depasi valoarea maxima per comuna pentru fiecare tip de sprijin. In cadrul submasurii 7.2 se acorda sprijin pentru proiectele de infrastructura educationala/ sociala, iar valoarea acestora va fi de maxim 500.000 euro.
De asemenea, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri va fi de maxim 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit aplicate de ONG-uri si care vizeaza infrastructura educationala (gradinite) si sociala (crese si infrastructura de tip after-school) si nu va depasi 100.000 euro. Proiectele cu punctaj egal se vor departaja in functie de capacitatea constructiei aferente infrastructurii educationale/sociale pentru care se realizeaza investitia.
Cei care pot beneficia de fonduri europene nerambursabile prin interemediul submasurii 7.6 (Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural) sunt: comunele, ONG-urile, unitatile de cult si persoane fizice autorizate sau societati comerciale care detin in administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publica, de clasa B.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publica, negeneratoare de venit si nu va depasi 500.000 euro. Totodata, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit si nu va depasi 200.000 euro. Aceasta submasura va oferi sprijin financiar pentru protejarea, prin intretinere, restaurare si modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, asezaminte monahale inclusiv a asezamintelor culturale – camine culturale.
Pentru componenta Infrastructura de acces agricola a submasurii 4.3, pentru Submasura 7.2 si pentru Submasura 7.6, cheltuielile de consultanta si pentru managementul proiectului sunt eligibile daca respecta conditiile prevazute de Regulamentul Uniunii Europene nr. 1305/2013 si se deconteaza proportional cu valoarea fiecarei transe de plata aferente proiectului. Exceptie fac cheltuielile de consultanta pentru intocmirea dosarului cererii de finantare se pot deconta integral in cadrul primei transe de plata.

Claudiu Frânc: Altădată luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă!

Liliana Sime 26 ianuarie 2016 
Crescătorii de bovine din România sunt la limita răbdării! Prețul laptelui este în picaj, prețul cărnii scade, subvențiile întârzie, despăgubirile pentru secetă au fost primițe de un procent foarte mic de fermieri.
Laptele nu se plătește, carnea nu se plătește, furaje nu sunt, efectivele de bovine sunt peste 30% decimate. Trebuie să te programezi cu două luni înainte la un abator ca să poți să tai o vacă. Și o vinzi pe prețul unei perechi de papuci. Altădată luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă. Deci acolo s-a ajuns, să luăm banii pe care-i luam pe piele înainte. Sunt lucruri foarte grave, declară, pentru Agroinfo, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Mulți dintre crescătorii de bovine au fost săriți și de la plata despăgubirilor pe secetă. Ce s-a întâmplat de fermierii au rămas fără bani și cu pagubele?
Despăgubiri pe secetă nu am luat. Degeaba am reușit să introducem în actul normativ și culturile de furaj. În momentul în care s-a elaborat metodologia și până la apariția ordonanței s-au făcut controalele în teren. Noi nu am avut procese-verbale de constatare a pagubelor. Prea puțini crescători de bovine au luat banii. Nu știu dacă e un procent de 10%. Uitați-vă la suma pentru despăgubiri că e mică. Pe teren am luat bani puțini pentru că nu facem cultură mare, spune Frânc.
Crescătorii de bovine așteaptă soluții de la ministrul agriculturii. Marți, 26 ianuarie, mai mulți lideri ai fermierilor au fost chemați la discuții la Ministerul Agriculturii.

Expert britanic: „Micile ferme românești sunt o comoară națională”

http://revistasinteza.ro/expert-britanic-micile-ferme-romanesti-sunt-o-comoara-nationala/
Interviu cu Nat Page unul dintre „părinții” Fundației ADEPT
Într-un moment în care oamenii îşi părăsesc ţările, visând la liniştea, prosperitatea şi siguranţa Occidentului, există unii care fac drumul invers, înspre Orient, în căutarea unei altfel de linişti şi a unui altfel de confort, specific Europei de Est, în România. Sunt câţiva britanici care par a se regăsi în ţinuturile transilvănene, din centrul ţării, unde se implică activ în salvarea micilor comunităţi rurale şi a agriculturii tradiţionale, considerată a fi „agricultura viitorului”.
Un exemplu în acest sens este Nat Page, zoolog pasionat şi fost membru al Serviciului Diplomatic Britanic, unul dintre coordonatorii Fundaţiei ADEPT. Acesta îşi împarte timpul între ferma sa de vaci din Anglia şi Podişul Târnavelor, locul care îi aminteşte de ţara sa, aşa cum era pe vremuri, un paradis atunci, prea puţin apreciat de localnici, în ciuda bogăţiei sale incomensurabile, care consta în biodiversitate şi natural.
Nat Page a ajuns pentru prima dată în România în 1991 ca diplomat, membru al Ambasadei Britanice. Deși trăise deja experienţa unor ţări exotice precum China, Japonia sau Thailanda, România a fost atunci pentru el un ţinut fascinant, ţara de care era legată mai ales soţia sa, Kate, înrudită prin alianţă cu vechea familie Bibescu, prin Anton Bibescu, fost diplomat, şi nepoată a unui fost diplomat englez, detaşat la Bucureşti. Întors în Anglia în 1995, fostul diplomat nu a putut uita România, aşa că s-a întors în ţinuturile care i-au rămas în suflet, pentru a contribui la conservarea caselor tradiţionale transilvănene. Şi-a dat seama rapid că, în ciuda eforturilor sale, clădirile nu puteau fi salvate pe termen lung, dacă nu erau salvate, înainte, comunităţile locale din zonă, oamenii care le locuiau. Pentru ca oamenii să nu renunţe la case era nevoie de soluţii care să le ofere un viitor în ţara lor, în satele lor. Aşa a început odiseea englezului, în inima României. A avut de făcut faţă unor provocări, dar nu s-a lăsat bătut şi a câştigat ceea ce îşi dorea: certitudini şi încrederea oamenilor din zonă. Toţi îl ştiu în satele din zona Sighişoarei, toţi îi recunosc de departe vesta.
În numele fundaţiei ADEPT, Nat Page a primit din partea Comisiei Europene cel mai important premiu european pentru protejarea naturii, pentru un proiect de dezvoltare a zonei rurale Podişul Târnavelor şi de conservare a biodiversităţii. Oamenii locului spun despre el că este „o maşină de gândit proiecte” sau „un haiduc al Uniunii Europene” şi îl admiră, chiar dacă uneori râd de româneasca lui cu un puternic accent englezesc, inconfundabil. Ce crede el despre sine şi relaţia sa cu România, în schimb, e mult mai simplu…
Cu alura sa inconfundabilă de britanic, Nat Page este un erou local pentru agriculturii din Podișul Târnavelor

Când şi cum aţi descoperit România?
Am venit pentru prima data în România, cu soţia mea Katie, în luna februarie a anului 1991. Prima noastră noapte în România a fost la vila Ambasadei Marii Britanii , din Timişul de Sus, de lângă Braşov. Am fost foarte încântaţi să venim în România, o ţară necunoscută şi misterioasă pentru străini, în acel moment. Dar, interesant este faptul că familia soţiei mele Katie are legături mult mai vechi cu România. Mătuşa tatălui ei a fost căsătorită cu un român, cu Anton Bibescu. Ea a murit la Bucureşti în 1944 si este înmormântată la Mogoşoaia. De asemenea, bunicul lui Katie a fost ambasador la Bucureşti, în 1930, aşa că soacra mea a fost educată în Bucureşti. Deci legăturile noastre cu România, dacă te uiţi înapoi, în timp, au o istorie, un drum mult mai lung.
Ce aţi găsit special aici?
Sunt un fermier din vestul Angliei, dintr-o zonă unde oamenii se ocupă mai ales de creşterea animalelor. În zonă sunt multe proprietăţi mici, delimitate de garduri vii, copaci şi păduri. Îmi plac peisajele de acest gen, fiindcă oferă spaţiu şi pentru om, şi pentru natură. Am un mare respect pentru agricultori. Transilvania are cam aceeaşi suprafaţă ca vestul Angliei, dar este mult mai bogată în resurse naturale, deoarece pajiştile ei sunt încă bogate în flori sălbatice, iar acestea permit supravieţuirea a numeroase insecte şi păstrarea cuiburilor de păsări. În păduri trăiesc urşi şi chiar lupi. Aceste păşuni pline de flori, păsările care îşi construiesc cuiburi, urşii şi lupii, toate au fost pierdute în Anglia din cauza apariţiei agriculturii intensive.
Ceea ce este special pentru mine este că pot să înţeleg peisajul… seamănă cu zona mea din Anglia. În acelaşi timp, aici se regăsesc multe lucruri pe care peisajele din Anglia le-au pierdut. De asemenea, Transilvania este locul în care există încă comunităţi agricole prospere de mici dimensiuni… Acestea nu mai există în Anglia şi nici în majoritatea ţărilor din Europa.
Experienţa pe care o aveţi în diplomaţie v-a ajutat aici, în România?
În anii 1990, am învăţat limba română, în timpul detaşării mele la Bucureşti. De fapt, este foarte important că vorbesc limba română. Am un accent englezesc teribil, pe care colegii mei îl imită şi de care râd uneori… Important e că pot comunica direct cu localnicii. Sunt norocos că oamenii din Transilvania vorbesc un pic mai rar decât cei din București!
Ei bine, această capacitate de a vorbi direct cu fermierii români cu care lucrăm este crucială… Sunt sigur că nu mi-ar plăcea atât de mult această zonă şi oamenii ei dacă nu aş putea vorbi cu ei, mai ales după câteva pahare de pălincă.
De asemenea, fiind un diplomat, am înţeles mult mai bine cererile oficialilor şi modul în care putem colabora. Oficialii te apreciază atunci când le oferi şi soluţii pentru probleme, nu doar probleme de rezolvat. Această abordare ne-a ajutat să colaborăm mai bine cu oficialii români, în special cu cei din ministere şi primării, să lucrăm într-un mod foarte creativ.
Sunteţi unul dintre fondatorii Fundaţiei ADEPT, o organizaţie care încearcă să încurajeze dezvoltarea rurală. De ce aţi ales să vă implicaţi în proiect?
Când mi-am început activitatea în Transilvania, în anul 1999, am fost director al unei organizaţii non-guvernamentale care se ocupa de restaurarea patrimoniului cultural, a construcţiilor – dând o mână de ajutor pentru salvarea gospodăriilor din satele Transilvaniei. Dar în câţiva ani am înţeles că restaurarea caselor nu avea cum să fie durabilă, dacă fermierii care locuiau în ele nu aveau viitor. De asemenea, am înţeles că peisajele naturale şi biodiversitatea sunt şi mai importante, dar şi mai ameninţate de dispariţie decât casele.
De fapt, doar fermierii pot cu adevărat să păstreze şi să protejeze ţinuturi. De aceea eu, cu câiva tineri colegi minunaţi din zonă, am înfiinţat Fundatia ADEPT, pentru a lucra cu fermierii pentru a-i ajuta să obţină un profit din comerţul cu alimente de calitate superioară, pentru mărfurile pe care le produc în zonă. Fundatia ADEPT este o organizaţie de conservare orientată către agricultori şi agricultură. Sunt mândru de asta.
Sunteţi un fel de erou pentru locuitorii din zona Târnavei Mari. Toţi vă cunosc şi vă respectă, de la reprezentanţi ai autorităţilor, la mici fermieri. Cum aţi reuşit să deveniţi atât de popular, aici, în această parte a Transilvaniei?
Eu, cu siguranţă, nu sunt un erou, iar dacă sunt plăcut de localnici, este pentru că ei ştiu că îi respect. Mă ajută şi faptul că vorbesc româna, dar elementul-cheie este respectul, fiindcă oamenii pot simţi dacă cineva îi respectă sau nu. De fapt, eu îi respect cu adevărat pe agricultori, pentru că şi eu sunt un fermier şi cunosc relaţia pe care o au cu terenul şi cu animalele lor. Este clar că, în cazul în care nu îşi iubesc pământul şi animalele, vor continua să aibă şi în viitor viaţa dură pe care o au.
Un alt motiv pentru care oamenii mă plac este că sunt foarte deschis. Spun ce simt. Uneori, am probleme din cauza aceasta, dar în general, sinceritatea este un lucru bun.
De ce aţi ales să veniţi Transilvania? Este aceasta specială?
Este uşor pentru români să subestimeze specificul zonei, unicitatea patrimoniului lor agricol. În orice ţară, în cazul în care ceva este familiar, acel ceva este de cele mai multe ori privit ca fiind normal, şi, în general, românii nu apreciază la fel de mult ca străinii importanţa unică a peisajelor din fermele din România.
România este, de fapt singura ţară din Europa în care mai există aceste ferme tradiţionale. Vreau să subliniez faptul că aceste ferme nu sunt „depăşite”, ele reprezintă mult mai mult decât un interes cultural, pentru noi. Acestea oferă resursele necesare traiului pentru un procent ridicat al populaţiei din România. Aproximativ 20% din terenurile agricole din România aparţin micilor fermieri şi de pe acestea produc peste 25% din alimentele cultivate în România. Deci, aceste ferme nu sunt doar foarte frumoase, ci au un potenţial imens, în acelaşi timp, fiindcă produc mai multă hrană pe hectar decât fermele mai mari. Ele sunt o comoară naţională.
Transilvania nu este singura zonă din România în care se regăsesc acest tip de ferme. Ele apar şi în alte zone, cum ar fi pantele sudice ale Carpaţilor. Judeţele Argeş şi Vâlcea sunt la fel de bogate şi sper că aceste zone vor primi la fel de mult sprijin şi protecţie ca cele din Transilvania.
Care au fost cele mai mari provocări, aici, în Transilvania?
Provocările s-au schimbat în timp. La început, cea mai mare provocare a fost de a obţine fondurile necesare pentru a ne pune în practică viziunea. Apoi, la scurt timp după ce am început să muncim, în 2005, Orange România a spus că ne-ar putea sprijini… şi ne sprijină până în ziua de azi, adică după 10 ani. Fără Orange România nu am fi putut realiza la fel de multe lucruri. Colaborarea ne-a permis susţinerea costurilor muncii noastre şi, de asemenea, ne-a permis să adoptăm o abordare care să conducă la rezolvare a problemelor în mod flexibil, nu cu restricţii în timp, ca în cele mai multe proiecte de finanţare.
Următoarea provocare a fost aceea de a câştiga încrederea fermierilor şi primarilor. De prea multe ori, ONG-urile şi organizaţiile de cercetare nu fac altceva decât să îi facă pe fermieri şi pe cei din primării să îşi piardă timpul cu colectarea de informaţii, obţinerea de informaţii fără rost. Cu noi toate au fost clare, de la început, am muncit pentru a obţine beneficii reale pentru agricultori şi pentru comunităţi şi, după ce am obţinut rezultate, fermierii au început să aibă încredere în noi.
Peisajele tradiţionale din România sunt rezultatul unui parteneriat între om şi natură. Bogăţia imensă a acestor zone, a pajiştilor pline de flori bogate, cu toate speciile de animale, cărora le oferă adăpost şi hrană depinde în întregime de menţinerea şi continuarea sistemului de management tradiţional al resurselor. Fără comunităţile agricole, natura ar fi pierdută. Potenţialul natural al zonei le permite agricultorilor să producă alimente de calitate foarte bună.
Nat PageCea mai recentă provocare a venit, paradoxal, din partea altor ONG-uri de conservare. În ultimul timp am avut probleme cu unele ONG-uri care se ocupă de conservarea faunei sălbatice, ai căror reprezentanţi cred că natura este mai importantă decât fermierii. Noi înţelegem că interesele agricultorilor trebuie să fie întotdeauna la fel de importante, pentru că fără fermierii nu am avea nici natură.
Credeţi că noua Politică Agricolă Comună (PAC) încurajează dezvoltarea satelor tradiţionale, pe cele româneşti, în special?
Noua Politică Agricolă Comună nu aduce o îmbunătăţire, în adevăratul sens al cuvântului, faţă de vechea PAC. Este foarte complicată, iar fermierii trebuie să facă faţă metodelor dificile de aplicare. O mare parte a noii PAC va ajuta fermierii mijlocii, chiar dacă micii fermieri reprezintă 90% din comunitate. Vom lucra cu Ministerul Agriculturii în următorii câţiva ani pentru a sprijini fermierii mici, cât de mult se poate. Unul dintre obiectivele noastre cheie este de a ajuta următoarea generaţie de tineri fermieri, pentru ca comunităţile rurale să aibă un viitor.
De ce este atât de important să se păstreze acest tip de comunitate? Dar biodiversitatea?
Peisajele tradiţionale din România sunt rezultatul unui parteneriat între om şi natură. Bogăţia imensă a acestor zone, a pajiştilor pline de flori bogate, cu toate speciile de animale, cărora le oferă adăpost şi hrană depinde în întregime de menţinerea şi continuarea sistemului de management tradiţional al resurselor. Fără comunităţile agricole, natura ar fi pierdută. Potenţialul natural al zonei le permite agricultorilor să producă alimente de calitate foarte bună.
Scopul principal al ADEPT este de a închide cercul, astfel încât agricultorii să obţină preţuri mai bune pentru produsele lor, pentru că sunt mai naturale şi, în acelaşi timp, să se bucure de beneficii suplimentare, obţinute din turism. Dacă acest lucru se va întâmpla, vor fi avantajaţi şi omul, şi natura, care se vor sprijini reciproc.
Ce părere aveţi despre alimentele româneşti? De ce noi importăm alimente şi uităm de gospodăria românească? Am pierdut câteva elemente ale lanţurilor alimentare?
Alimente româneşti sunt delicioase. Gusturile cărnii, cele al legumelor şi fructelor sunt destul de diferite de gusturile alimentelor produse în masă în alte părţi ale Europei. Există, de asemenea, câţiva mari bucătari români, care gătesc nişte mâncăruri extraordinare. Problema este de imagine: românii au fost izolaţi pentru atât de mult timp, încât ei cred acum că produsele străine sunt mai bune. Dar cred că acest sentiment se schimbă deja, şi că, în câţiva ani, românii vor înţelege că hrana lor este mai gustoasă, mai sănătoasă, mai naturală…şi aşa îşi vor sprijini agricultorii mai bine, pe piaţă.
Credeţi, asemenea Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, că Transilvania poate fi un model pentru Europa, că aici este secretul salvării Pământului?
Da! Şi aceasta nu este o perspectivă romantică. Uniunea Europeană este îngrijorată pentru sustenabilitatea agriculturii, din cauza pericolului în care este securitatea alimentară, pe termen lung din cauza proastei gestionări a terenurilor. Ponderea agriculturii intensive a crescut, se aplică pesticide şi îngrăşăminte mai scumpe, pentru a se produc mai puţin pentru retur, iar producţia de alimente a crescut. Distrugerea elementelor naturale din terenurile agricole este o ameninţare, deoarece din cauza ei agricultura devine mai puţin elastică şi mai puţin capabilă de adaptare.
Europa investeşte sume imense de bani pentru a readuce ceea ce este natural în agricultură. România, nu doar Transilvania, a păstrat un mod natural de a face agricultură. Acesta este recunoscut în Europa ca fiind un model pentru agricultura viitorului. Este un model real pentru securitatea alimentară pe termen lung, legată de comunităţile sustenabile şi de cultivarea pământului, pe termen lung.
Este foarte important să recunoaştem acest lucru şi să sprijinim aceste zone, prin construirea unui viitor real, din punct de vedere economic, pentru comunităţile locale.

La pornire

Asociația HANGYA -Furnica a fost creat pentru a veni în ajutorul gospodarilor și gospodinelor din mediul rural. Desigur o dezvoltare rurală modernă nu se poate concepe fără ajutorul specialiștilor din domeniul agrar și al celor care vor să se implice în acțiuni de dezvoltare al mediului rural.
Ideea de a face un blog rural o avem încă din anul 2013, dar abia acum am reușit să formăm un colectiv tânăr și plin de putere de muncă.
Au trecut deja un sfert de veac și gospodarii încă activ au îmbătrânit, iar fără o politică de sprijinire ale acelora care doreau să rămâne în mediul rural și să lucreze în domeniul agrar - în special tineretul - se pare că fenomenul de depopulare s-a accentuat.
Colectivul asociației se compune din specialiști - inimioși - care nu precupețesc eforturile depuse pentru pregătirea unor programe și proiecte de dezvoltare a mediului rural.
Suntem puțini, dar credem că avem șanse reale de a veni cu noi idei și prin aplicarea noilor tehnologii agrare vom izbuti să ajutăm pe cei care doresc să trăiască în continuare pe meleagurile natale sau revin în mediul rural.
Sperăm cu tărie că munca noastră poate ajuta pe cei care vor citi blogul nostru.
(Red. HANGYA-FURNICA)