După cum am promis cititorilor am căutat din nou conducătorul Asociației HANGYA-Furnica, domnul Horvath Zoltan să aflăm noutățile activităților:
- Stimate domn președinte nu de mult ați intrepins noi acțiuni pentru dezvoltatrea rurală, puteți să ne spuneți despre ce este vorba
- Da desigur. Am luat legărura cu cei de la GAL ”Poarta Apusenilor” știind că Dînșii s-au evidențiat cu diferite activități de dezvoltare. Spre mare bucurie a noastră președintele GAL-ului domnul Alexandru Făgădar a fost foarte promt și a obținut aprobarea AGA al Microregiunii ”Poarta Apusenilor” pentru o colaborare de lungă durată atât cu asociația noastră cât și cu o microregiune din străinătate.
- Cum ați ajuns să aveți colaborare cu această microregiune?
- Asociația HANGYA a avut o cerere de a se deschide o filială în comuna Moldovenești, care este membru în GAL-ul microregiunii ”Poarta Apusenilor”. Astfel în satul Plăiești aparținător comunei Moldovenești s-a format o filială al asociației noastre. Această filiala a devenit colaborator cu conducerea GAL-ului.
- Ce planuri ați propus
- Se știe că nouă nu ne place să vorbim de planuri, doar de realizări. Deci am reușit să obținem colaborarea cu o Microregiune din Ungaria de lângă Szolnok. Pentru inceput am făcut o deplasare la Szolnok, unde am participat la o sedința al conducerii microregiunii. In urma acestei intruniri am convenit să facem o serie de activități ce pot fi finanțate din fondurile Leader.
- Pentru acest tip de acțiune ar fi bine ca cele două microregiuni să se înfrățească și să depune poiecte comune sau mă-nșeli?
- Intr-adevăr tocmai așa am procedat și am convenit asupra cinci proiecte comune. Noi cei de la HANGYA vom organiza cursuri de agroturism cu ajutorul Asociației de Dezvoltare Microregională din Mezőtúr, care ste condus de doamna dr. Agnes Barancsi.Tot cu ajutorul asociației noastre se vor organiza conferințe și expoziții.
- Partenerii noștrii din microregiunea maghiară au depus deja cereri de finanțare și conform procedurilor jumătate ar revine Micoregiunii ”Poarta Apusenilor”
- Cu cine veți colabora din zonă?
- In primul rând cu entități locale pentru că am vrea să se dezvolte teritoriul GAL-ului și nu în altă parte. Am dus tratative cu școlile din comuna Moldovenești și Mihai Viteazu pentru a se putea ține cursuri de formare agroturistcă atât în limba maghiară cât și în limba română.
- E interesant, dar având în vedere că în mediul rural scade numărul tinerilor sunteți sigur că veți avea destui candidați la cursuri ținând cont că pentru organozarea lor aveți obligația să fie minim 15 persoane la fiecare curs?
- Cunoaștem bine zona Arieșului și pot spune că aici nu se pune problema că n-ar fi destui doritori. Pe de altă parte tradiția încă se păstrează. Astfel vom organiza concursuri de produse agricole și animalieră, In plus vom reinoi concursul gospodinelor ”Frumoasa Arieșului”. Aici v-a fi obligatoriu imbrăcarea portului popular!
- Vă mulțumesc ptr interviu!
- Eu mulțumesc pentru posibilitate
A notat G.B.Ilona
A notat G.B.Ilona