marți, 30 iulie 2019

Activităţi ale Departamentului Cultural - Proiecte noi ptr tineri din mediul rural - Expozeu privind tradiţiile culturale hoştezene

Asociația HANGYA(-Furnica) a depus mai multe cereri de finanțare, atât în țară cât și ăn Ungaria, pentru proiecte culturale ptr tineretul din mediul rural.
Fundația Bethlen Găbor din Budapesta a acceptat și finanțat Proiectul ptr tineret nr. IFJ-KP-1-2019/1-000334, care se v-a desfășura între 19-25 august 2020.
Până acum s-au prezentat 15 tineri dar ma sunt locuri libere, drept pentru care mai aștetptăm și alte adeziuni la proiect.
Din păcate din regiunea grupului de țintă au fost puțin tineri gospodari interesați drept pentru care am extins aria de colaborare și pe Valea Arieșului, în zona Microregiunii ”Poarta Apusenilor”  condus de Făgădar Akexandru, președintele GAL-ului. Astfel am putut obține aportul acestei entitîți administrative. Cu ajutorul și contribuția domnului președinte Făgădar tinerii participanți la proiectul cu  IFJ-KP-1-2019/1-000334, pot vedea ”pe viu” multe realizări  din sfera de activității culturală ale microregiunii. De altfel microregiunea colaboratoare are un atuu care si pe plan național este ieșit din comun: aici natalitatea este mult mai ridicat, -1,41 % - peste valoare pe toată țara.
Acest fapt poate fi un exemplu pozitiv și pentru comunitățile maghiare din Ardeal.
Departamentul cultural al asociației HANGYA a dorit continuarea ofertelor de colaborare între sat și oraș astfel tinerii colaboratori vor participa și la activitățile organiyate  la Zilele Maghiarimii din Cluj - festivaluri culturale, expoziții prcum și prelegeri ținute în corturile ale participanților.
Asociația HANGYA își v-a desfășura activitățile împreună cu Asociația ”Orbán Balázs Akadémia Egyesület” în strada E. Martone unde vor fi comasați toate asociațiile culturale maghiare din țară și din Ungaria.
Pentru tinerii participanți la proiectul IFJ-KP-1-2019/1-000334 aceste oportunități pot da exemple viabile de urmărit.
Așteptăm noi participanți. Horváth Zoltán, dir. Asociaței HANGYA

Regulamentul Proiectului cultural ptr tineret nr. IFJ-KP-1-2019/1-000334 
Participanți
Pot participa tineri din mediul rural de la 16 până la vârstă de 35 ani. 
Metodologie 
Textele(eseurile) și/sau pozele vor fi trimise pe messengerul paginii de Facebook al Asociatiei HANGYA
Lucrările nu trebuie să depășească o pagină A4, iar numele, prenumele, vârsta participantului, vor fi menționate pe messenger odată cu trimiterea lucrărilor; 
Lucrările vor fi trimise pe messengerul paginii de Asociației HANGYA sau la adresa okofalu@yahoo.com în perioada 26.08.2019 - 25.09.2019 orele 12:00 
Jurizarea începe în data de 30.09.2019 de la orele 12:00. 
Câștigătorii vor fi desemnați în data de 01.10.2019 la orele 14:00 și vor fi contactați pe messenger, iar lucrările lor vor fi postate pe pagina de Facebook sau pe portalul Asociației HANGYA. 
Premierea 
Fiecare participant care s-a înscris la acest eveniment cultural, prin intermediul lucrării trimise pe messenger, va primi o diploma de participare; 
Aceasta va avea loc în cadrul evenimentului de premiere organizat de Asociația HANGYA pe o data ulterior anunțată, atunci când aceste tipuri de evenimente vor putea fi organizate.
Aceia dintre participanți, care se vor situa pe locuri de podium, vor primi premiu, iar locurile I de la fiecare categorie, vor primi un premiu special 
La evenimentul de premiere, ce va fi anunțat din timp, va fi invitată să participe toată lumea !

Expozeu privind tradiţiile culturale hoştezene
https://cooperatorulmontan.blogspot.com/2019/07/expozeu-privind-traditiile-culturale.html
Proiectului cu titlul “Expozeu privind tradiţiile culturale hoştezene” organizat de către Asociaţia “HANGYA” s-a desfăşurat în data de 29.06.2019 la Fundaţia Heltai Gaspar din Cluj Napoca. 
La eveniment au fost invitaţi musafiri atât mediul rural cât şi din mediul urban.
Evenimentul lansat şi organizat de Asociaţia “HANGYA”, susţinut şi finanţat de Primăria şi Consiliul Local Cluj Napoca.
Prezentările au fost făcuta de scriitorul Lászlo György, de Horváth Zoltan responsabil Departament Cultură al asociatiei HANGYA.

Foto: Andrei Klein
Printre invitaţi am aminti  Vigh Ibolya (solista la Opera Maghiară) şi preşedinte al Asociaţiei Hoştezenilor, care din păcate era în turneu în străinătate. Inlocuitoarea domniei sale era doamna ing. Vigh Juliana cea care a făcut o prezentarea evoluţiei grădinilor hoştezeni din Cluj Napoca.
In continuare s-a prezentat trecutului istoric, social al gospodarilor hoştezeni.
In prezentările s-au evidenţiat istoria hoştezenilor, respectiv cum au ajuns ei în Cluj Napoca, amplasarea geografica precum şi evolutia comunităţii în Cluj. 
Cele mai răspândite informaţii despre aceştia sunt ca ei erau grădinari pricepuţi şi pe vremuri asigurau cu produse agricole - cu legume şi fructe proaspete - pieţele Clujului. 
Erau foarte respectaţi, educaţi şi credincioşi. 
In continuare a fost prezentat la rolul hoştezenilor în viaţa Clujului de odinioară evidenţând priceperea lor în legumicultură - de tip bulgăresc - mai ales, dar şi în agricultură de câmp (cereale) sau de creşterea animalelor(producţia de ouă, lapte şi carne). 
Au fost prezentate tradiţiile comunităţii hoştezene, portul popular, obiceiurile acestora cu ocazia diverselor evenimente şi religia lor. 
Mai puţin cunoscut este însă faptul că dintre membrii comunităţii hoştezene au ieşit în evidenţă membrii marcanţi şi în viaţa culturală clujeană. Aceştia au avut o contribuţie însemnată în încurajarea creaţiei artistice, a valorilor culturale tradiţionale şi alte domenii ale vieţii publice clujene. In educatie - gospodarii hoştezeni - au contribuit cu forţe proprii la construirea bisericilor şi a unor şcoli, (cum ar fi cele două şcoali generale precum şi Şcoala medie din cartierul Mărăşti, care functioneaza si azi), publicistică (au fost scrise 3 cărţi, şi peste 25 de articole), coeziune socială. Aceste direcţii sunt continuate şi în ziua de azi, deşi numărul familiilor de hoştezene a scăzut mult. 
După prezentările a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri respectiv un dialog cu publicul prezent. 
Cu acest scop am şi creat anumite materiale de promovare care să scoată în evidenţă importanţa comunităţii gospodarilor hoştezeni în viaţa socială a Clujului, de la apariţia acestora pe meleagurile noastre şi până în prezent. Astfel s-au realizat tricouri imprimate termic, având inscripţionat pe ele sintagma „Grădini Hoştezene”, care s-au împărşit astfel : s-a dat câte un tricou fiecarui „Cap de familie" hoştezean, în semn de respect şi apreciere a importanţei comunităţii hoştezene în viaţa economică şi socială a Clujului. Szabó Enikő

duminică, 27 ianuarie 2019

Membrii filialei din Plăiești al Asociației HANGYA-Furnica doresc să păstreze tradițiile


La sfârșitul anului trecut,dintre membrii filialei Asociației  HANGYA s-a format echipa de voluntari voluntari de pompierii.
Echipa nou format este susținută de primarul Ioan Mărginean și de președintele GAL-ului al microregiunii ”Poarta Apusenilor” domnul Alexandru Fãgãdar .
Liderul echipei este Csaba Nyegre, care pe lângã functia de președinte al filialei HANGYA, a devenit și comandantul pompierilor voluntari.
Între cele două războaie mondiale, Plăieștiul a fost centru de comunã, unde erau avut activității culturale foarte variate în viața comunității. 
Unul dintre evenimentele tradiționale, care au avut loc în timpul carnavalului a fost Balul Pompierilor. Aceastã a fost reînviat de Csaba Nyegre, impreunã cu primarul Moldovenești și cu președintele GAL Poarta Apusenilor.
La acest eveniment a fost invitat și membrii Asociației ale pompierilor voluntare din localitatea maghiare Csókakő. Ei au acceptat cu bucurie. Președintele asociației maghiaro-luxemburgheze al pompierilor voluntare domnul Weiger Lajos a explicat că au căutat de mult să găsească parteneri din alte țări. 
După cum a spus domnul Weiger Lajos președintele, Asociației din Csókakő, nu au venit cu mâinile goale, deoarece știu cât de greu este să obțină echipamente pentru aclimatizarea pompierilor și acreditarea acestora.
"Am fost foarte bucuroși să aflăm că a fost înființată o nouă echipă de pompieri voluntari în Plăiești.
Suntem fericiți pentru că am vrut să înființăm activități ptr o asociație sora, pentru că avem astfel de relații în mai multe țări până acum. de ex. Luxemburg, Polonia.
Anul acesta sărbătorim 20 de ani de la înființarea Societății de Prietenie Csókakői-Heffingen (Luxemburg). Prin această cooperare, luxemburgenii susțin în multe cazuri activitățile noastre și, așa când am menționat, venim, au fost imediat informați că le-am scos din echipamentul pe care l-au donat ei.
În plus, membrii grupului nou format au fost invitați la ceremonia jubiliară care va avea loc în iunie, pe care sperăm că va fi documentată până atunci, deoarece acordul nostru de cooperare care va fi încheiat va aduce înfrățirea și cu celalalte asociației înfrățite.
Am fost, de asemenea, mulțumiți de cererea conducerii HANGYA de a lucra cu noi la cursurile de acreditare ale pompierilor voluntari la Centrul Educațional HANGYA."
Imaginea atașată arată că întâlnirea a avut succes, deoarece cele două echipe "s-au îmbrăcat" pentru fotografia comună.
A doua zi, noii veniți au continuat să cunoască și să facă cunoascut echipamentul pe care l-au livrat.
A existat și o altă imagine a grupului, care a simțit cã înfrățirea, fost succedată de prietenie, îndicând că donațiile erau aduse într-un loc potrivit.
Bineînțeles, cei doi organizatori principali, care de mult timp erau familiarizați cu o imagine comună, au recunoscut că oboseala lor nu era în zadar.
În ciuda chipurilor lor obosite, președintele Weiger și soția comandantului pompierilor voluntari din Plăiești, doamna prof. Szabó Enikő nu și-au putut ascunde bucuria și fericirea "sub mustață" ...
Felicitări pentru asta!
Am vrut să ne luăm la revedere celor două echipe, dar nu înainte de ura noi succese comune.

luni, 21 ianuarie 2019

Cum îţi poţi face o cooperativă agricolă şi să beneficiezi de impozite zero pentru primii cinci ani

Cooperativa agricolă a rămas în ultimii ani cea mai avantajoasă formă de fiscalizare, deoarece beneficiază de scutiri de impozit în primii cinci ani de funcţionare.
„Cooperativa agricolă de producţie este cea mai avantajoasă formă de fiscalizare, pentru că beneficiază de scutire la impozitul pe profit sau pe venit timp de cinci ani dacă nu depăşeşti venituri de 3 milioane de euro”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Mai mult, dacă membrii din cooperativă vin cu producţia personală, veniturile lor sunt scutite de impozite pe sistemul de tranşe de venit. „Spre exemplu, ai scutire pentru două hectare, pentru tot ce depăşeşte plăteşti”, spune consultantul.
Atât terenurile, cât şi clădirile pe care le folosesc membrii cooperativelor în activitatea declarată sub acestă formă de organizare, beneficiază de scutiri de la impozitul pe taxe locale, timp de cinci ani.
Legea există încă din 2015, dar nu este accesată de prea mulţi fermieri, în principiu pentru că legislaţia nu este promovată destul, crede specialistul. Însă în contextul fiscal actual, legislaţia aceasta lasă loc pentru dezvoltarea producţiei locale şi a sectorului agricol în general.
Prin forma de organizare există trei categorii de cooperative: fie asocieri între persoane fizice, fermieri, PFA-uri, întreprinderi, ori asocieri cooperative între societăţi. A treia categorie de organizare este o cooperativizare demarată de două cooperative între ele pentru a suporta mai uşor alte cheltuieli sau pentru a câştiga putere de negociere şi volum de producţie.
Cooperativizarea beneficiază şi de un demers simplu pe care trebuie să îl urmeze cei care doresc să înfiinţeze o astfel de formă de organizare.
„O cooperativă trebuie formată din minim două persoane, iar capitalul social minim este de 500 de lei. Este nevoie de un contract de asociere care trebuie recunoscut la tribunalul unde aceasta este arondată pentru a primi personalitate juridică. Nu este nevoie de înregistrare la registrul comerţului. Te duci la Fisc, o declari şi ţi se dă cod fiscal pe baza căruia poţi să emiţi facturi”, spune Benţa.