duminică, 27 ianuarie 2019

Membrii filialei din Plăiești al Asociației HANGYA-Furnica doresc să păstreze tradițiile


La sfârșitul anului trecut,dintre membrii filialei Asociației  HANGYA s-a format echipa de voluntari voluntari de pompierii.
Echipa nou format este susținută de primarul Ioan Mărginean și de președintele GAL-ului al microregiunii ”Poarta Apusenilor” domnul Alexandru Fãgãdar .
Liderul echipei este Csaba Nyegre, care pe lângã functia de președinte al filialei HANGYA, a devenit și comandantul pompierilor voluntari.
Între cele două războaie mondiale, Plăieștiul a fost centru de comunã, unde erau avut activității culturale foarte variate în viața comunității. 
Unul dintre evenimentele tradiționale, care au avut loc în timpul carnavalului a fost Balul Pompierilor. Aceastã a fost reînviat de Csaba Nyegre, impreunã cu primarul Moldovenești și cu președintele GAL Poarta Apusenilor.
La acest eveniment a fost invitat și membrii Asociației ale pompierilor voluntare din localitatea maghiare Csókakő. Ei au acceptat cu bucurie. Președintele asociației maghiaro-luxemburgheze al pompierilor voluntare domnul Weiger Lajos a explicat că au căutat de mult să găsească parteneri din alte țări. 
După cum a spus domnul Weiger Lajos președintele, Asociației din Csókakő, nu au venit cu mâinile goale, deoarece știu cât de greu este să obțină echipamente pentru aclimatizarea pompierilor și acreditarea acestora.
"Am fost foarte bucuroși să aflăm că a fost înființată o nouă echipă de pompieri voluntari în Plăiești.
Suntem fericiți pentru că am vrut să înființăm activități ptr o asociație sora, pentru că avem astfel de relații în mai multe țări până acum. de ex. Luxemburg, Polonia.
Anul acesta sărbătorim 20 de ani de la înființarea Societății de Prietenie Csókakői-Heffingen (Luxemburg). Prin această cooperare, luxemburgenii susțin în multe cazuri activitățile noastre și, așa când am menționat, venim, au fost imediat informați că le-am scos din echipamentul pe care l-au donat ei.
În plus, membrii grupului nou format au fost invitați la ceremonia jubiliară care va avea loc în iunie, pe care sperăm că va fi documentată până atunci, deoarece acordul nostru de cooperare care va fi încheiat va aduce înfrățirea și cu celalalte asociației înfrățite.
Am fost, de asemenea, mulțumiți de cererea conducerii HANGYA de a lucra cu noi la cursurile de acreditare ale pompierilor voluntari la Centrul Educațional HANGYA."
Imaginea atașată arată că întâlnirea a avut succes, deoarece cele două echipe "s-au îmbrăcat" pentru fotografia comună.
A doua zi, noii veniți au continuat să cunoască și să facă cunoascut echipamentul pe care l-au livrat.
A existat și o altă imagine a grupului, care a simțit cã înfrățirea, fost succedată de prietenie, îndicând că donațiile erau aduse într-un loc potrivit.
Bineînțeles, cei doi organizatori principali, care de mult timp erau familiarizați cu o imagine comună, au recunoscut că oboseala lor nu era în zadar.
În ciuda chipurilor lor obosite, președintele Weiger și soția comandantului pompierilor voluntari din Plăiești, doamna prof. Szabó Enikő nu și-au putut ascunde bucuria și fericirea "sub mustață" ...
Felicitări pentru asta!
Am vrut să ne luăm la revedere celor două echipe, dar nu înainte de ura noi succese comune.

luni, 21 ianuarie 2019

Cum îţi poţi face o cooperativă agricolă şi să beneficiezi de impozite zero pentru primii cinci ani

Cooperativa agricolă a rămas în ultimii ani cea mai avantajoasă formă de fiscalizare, deoarece beneficiază de scutiri de impozit în primii cinci ani de funcţionare.
„Cooperativa agricolă de producţie este cea mai avantajoasă formă de fiscalizare, pentru că beneficiază de scutire la impozitul pe profit sau pe venit timp de cinci ani dacă nu depăşeşti venituri de 3 milioane de euro”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Mai mult, dacă membrii din cooperativă vin cu producţia personală, veniturile lor sunt scutite de impozite pe sistemul de tranşe de venit. „Spre exemplu, ai scutire pentru două hectare, pentru tot ce depăşeşte plăteşti”, spune consultantul.
Atât terenurile, cât şi clădirile pe care le folosesc membrii cooperativelor în activitatea declarată sub acestă formă de organizare, beneficiază de scutiri de la impozitul pe taxe locale, timp de cinci ani.
Legea există încă din 2015, dar nu este accesată de prea mulţi fermieri, în principiu pentru că legislaţia nu este promovată destul, crede specialistul. Însă în contextul fiscal actual, legislaţia aceasta lasă loc pentru dezvoltarea producţiei locale şi a sectorului agricol în general.
Prin forma de organizare există trei categorii de cooperative: fie asocieri între persoane fizice, fermieri, PFA-uri, întreprinderi, ori asocieri cooperative între societăţi. A treia categorie de organizare este o cooperativizare demarată de două cooperative între ele pentru a suporta mai uşor alte cheltuieli sau pentru a câştiga putere de negociere şi volum de producţie.
Cooperativizarea beneficiază şi de un demers simplu pe care trebuie să îl urmeze cei care doresc să înfiinţeze o astfel de formă de organizare.
„O cooperativă trebuie formată din minim două persoane, iar capitalul social minim este de 500 de lei. Este nevoie de un contract de asociere care trebuie recunoscut la tribunalul unde aceasta este arondată pentru a primi personalitate juridică. Nu este nevoie de înregistrare la registrul comerţului. Te duci la Fisc, o declari şi ţi se dă cod fiscal pe baza căruia poţi să emiţi facturi”, spune Benţa.