marți, 5 noiembrie 2024

Activitatea Departamentului ”Editura și tipografia asociației HANGYA”

A trecut mare parte al anului 2024 dar activitatea redacțiile revistelor ”FURNICA”, ”NADĂȘUL ETERN” precum și publicațiile ”Honvilág” și ”HANGYA” au realizat o serie de reviste.
Prin pornirea seriei de ”Caiete FURNICA” și seria în limba maghiară ”HANGYA Füzetek”  în cadrul cărei am realizat deja peste 30 de volume.
Recent am terminat tipărirea două publicații una în limba română alta în limba maghiară:




  

sâmbătă, 28 septembrie 2024

Noi activități în 2024

Recent am primit prin poștă două din revistele realizat la Editura Asociației HANGYA, drept pentru care am revenit în comuna Gârbău județul Cluj să aflăm noile detalii asupra activitățile membrilor Asociației HANGYA(Furnica). 
Interlocuitorul și de data asta este domnul director Horvath Zoltan: 
- Domnule Horvath au trecut ceva timp de la discuția noastră asupra activității membrilor asociației, aveți noutăți?
- Da, putem aminti activitatea Departamentului Presă și Editură. Din cauza penuriei de hârtie în acest an am schimbat formatul unor publicații din A4 la formatul A5. Aparițiile am rărit, astfel publicațiile vor apare trimestrial, Doar numărul aparițiilor au rămas neschimbate.
- Am constatat că ați redus numărul cererilor de finanțare în urma căruia două proiecte anuale au dispărut din din paleta activităților...
- Colaborarea cu Primăria și Consiliul Municipal Cluj Napoca  s-a întrerupt din cauza unor neînțelegeri, drept pentru care anul trecut cererile de finanțare pentru cele două proiecte ale asociației au rămas fără finanțare, dar activitățile propuse au fost realizate din fonduri proprii. La fel anul în curs cele două proiecte s-au derulat fără finanțare externă. Sperăm că  pentru anul 2025 vor dispărea obstacole și cele două proiecte anuale vor primi finanțare cuvenită.
- Ați putut recupera întârzierile la editarea publicațiile proprii?
- Problemele cu achiziția hârtiei necesară pentru publicațiile asociației nu au dispărut, doar în  cazul coperților avem problemă dar am hotărât să fie la fel, adică să folosim același tip de hârtie pentru intreg număr.
- Am observat că ați sistat colaborarea cu școlile din comune. Care este motivul?
- Nu am sistat nici o colaborare! Dorim să colaborăm cu  toată lume din comună! După aproape doi ani de colaborare cu conducerea școlii noi am rămas fidel ideii de colaborare. Însă din cauza unor probleme de sănătate am fost nevoit să reduc deplasările pe ruta Cluj-Gârbău, pentru că  la începutul anului, circulația feroviară a fost suspendat, drept pentru din lipsa de mijloace de transport - neavând mașina proprie - îmi era greu să mă deplasezi la comuna. Planurile și proiectele au rămas în continuare deschise pentru a continua colaborarea între cele două. instituții.
- Cum stați cu colaborarea cu alte entități?
- Cum am spus mai înainte dorim o colaborare cu alții. Problema însă nu e ”că vrem sau nu” ci dacă ”partenerii acceptă” o colaborare bilaterală care să fie benefic pentru părți și dacă este în folosul comunității!
- Vă mulțumesc.
Z.Sara 
    

miercuri, 31 iulie 2024

Proiecte din 2024

Din anul 2024 a trecut deja 6 luni. Departamentul Editură Asociației a elaborat deja câte un număr din revista culturală ”Honvilág” și ”Nadășul Etern” și două numere din revista ”FURNICA”. 
Am luat legătura cu domnul Horváth Zoltán, directorul Asociației HANGYA să ne interesăm despre plannurile viitoare ale asociației:
- Stimate domnul director anul trecut a fost un an fructuos, cu multe realizări, și proiecte finalizate, cum se face că acest an membrii au rărit activitățile?
- Nici de cum. Am depus tot atâtea cereri de finanțare și am lansat tot atâtea proiecte ca și anul trecut. Însă acest an, din cauza lipsei acute de hârtie în special format A3 semilucios. era nevoie de reducerea aparițiilor celor 4 reviste și am trecut pe format A5 la revistele FURNICA; HANGYA și Nadășul Etern.
Numai pentru revista ”Honvilag” a mai rămas hârtie pentru edițiile din acest an.  
- Am auzit de la foști membrii că asociația ar fi rămas fără membrii și conducere
- Fluctuația membrilor a fost întotdeauna prezent. Însă nu înțeleg cum și de ce sunt amestecate unele informații despre HANGYA. La nivelul conducerii la fel a fost fluctuație, începând din anul când președintele fondator Horvath Ianos a murit la 93 de ani. Domnia sa a fost tatăl meu deci nu prea era corect ca eu să rămân ”afară” drept pentru care am hotărit ca eu să ocup funcția de director, funcția ce ocup și îm prezent.
- HANGYA a rămas ”fără conducere”?
Nu, asociația nicicând nu a rămas ”fără conducere”, pentru că funcția de director nu a fost retrasă de Consiliul Director. iar această funcție  am fost întărit de fiecare dată de noile conduceri.
La propunerea mea - CD-ul a ales în funcția de președinte pe domnișoara Gurka Balla Ilona, care înainte a fost secretar dar și vicepreședinte în asociație. Se știe că și sediul social a fost mutat în comuna Gârbău nr. 15. Dar procedura legală a durat mai multe luni timp în care Banca Transilvania a suspendat contul asociației, afirmând că cei doi ani al conducerii a trecut și trebuie convocat Adunarea Generală de alegeri al conducerii și a CD-ului. 
- De ce nu s-a ales pe o perioada mai lungă? 
- Din păcate nu am fost atenți și din nou CD-ul a fost ales pe 4 ani. lucru care a fost folosit impotriva noastră, de angajații băncii... 
- Recent ați reușit să depuneți deconturile pentru două proiecte?
- Da, a mai avem un proiect ce dorim să derulăm în luna august și a mai rămas două proiecte care au termen de predare la sfârșitul anului în curs.
-Ați renunțat la proiectul Grădini școlare și alte proiete de mediu?
- Nu am renunțat dar nu am mai continuat din lipsă de interes din partea vechilor parteneri...
- Puteți detaila? 
- Da și nu . Avem trei proiecte ce dorim să continuăm și alte trei ce am dori să propunem spre finațare: Dorim să cerem o camera care să fie transformată în Laborator de Agropedologică. Dorim să obținem fonduri pentru un muzeu sătesc la Turea și să lansăm o serie de conferință și simpozioane internaționale la casa de cultura din satul Turea.
- Sunt proiecte ambițioase. Aveți susținere?
- După 9 ani de vecinătate există o lipsă de colaboarea crasă între consiliul local și mai cu seamă primăria. Considerăm că nu vom avea nici de acum înainte... 
Z.S.




miercuri, 10 aprilie 2024

Cereri de finanțare ptr proiectele din 2024 depuse la Consiliului Județean Cluj

Proiectele Asociației în 2024

La Consiliul Județean Cluj au fost depuse 2 cereri de finanțare:

1. Cultura : trecut si prezent pe Valea Nadasului.
Scopul prezentului proiect este crearea unui spațiu alternativ de promovare a manifestării cultural-artistice inovative în rândul cetatenilor comunei Garbau, jud.Cluj, si din localitatile limitrofe acesteia, premisă a unei relatii intercetatenesti performante, prin organizarea și desfăşurarea unei dezbateri cu abordări interdisciplinare a situatiei culturii in trecut si in prezent,.
Proiectului „Cultura : trecut si prezent pe Valea Nadasului”, se va concretiza intr - o discuție organizată, pe baza unor scurte expuneri asupra unor teme literare, filozofice, științifice etc. din trecut si de actualitate, purtate cu participarea publicului.

2. Tabara ecumenica internaţionala de tineret (editia a VI - a) pentru cunoaşterea si răspândirea culturii şi păstrarea tradiţiilor centenare în rândul tinerilor din mediul rural.
Se vor organiza activităţi specifice fiecărei etnii şi confesiuni, cîntece, şi programe artistice specifice comunelor Gârbău si Moldovenesti, pe terenul aparţinând bisericilor din localitate în colaborare cu autoritatile locale. Se vor invita tineri specialişti şi scriitori precum şi formaţiuni bisericeşti de cultură şi artizanat. Vor fi invitaţi formaţii de tineret de dans din judeţele Cluj şi Hajdu Bihar. Dorim să învităm şi formaţiile locale de teatre şi dans din Bazinul Nadăşului la Forumul Cultural din Mediul Rural (FCMR) Ed. III., care v-a fi organizat cu ocazia Zilelor Culturale ale comunelor. In cadrul taberelor se vor organiza activităţi didactice cu conţinut ecumenic şi se v-a organiza cursuri de meşteşuguri (vopsirea pe sticlă, impletit de nuiele şi paie, lucrări din lut, etc.) ţinute artiştii populari care vor ajuta la cutivarea tradiţiilor ce au legătură cu tradiţiile religioase pentru fiecare confesiune. Activităţile didactice de artizanat se vor încheia cu o expoziţie a produselor de artizanat confectionate de participanţii taberelor. Pentru a se putea organiza în bune condiţii activităile propuse vom elabora o serie de planşe şi pliante pentru fiecare activitate.