”Comuna Gârbău jud. Cluj este una cu posibilități nelimitate”- a afirmat ieri la o conferință turistică, domnul președinte al Asociației HANGYA Furnica Cu această ocazie am căutat pe domnul Horváth Zoltan:
- Stimate domnul Horváth de ce credeți că sunt multiple posibilități de dezvoltare ale comunei Gârbău?
- Mulțumesc de întrebare. Valea Nadășului numit și ”Călata cu perle” are o serie de proprietăți culturale ce poate fi exploatată dat fiind și multiculturalismul zonei. Deși mulți dintre conducători au o părere negativă susținînd lipsa banilor... Eu sunt de părere că avînd puțină încredere de sine și folosind inițiativele locale sau ale ONG-urilor locale se poate face rost de fonduri și pentru comună.
- Observ că aveți o părere foarte diferită și credeți că atît autoritățile cît și localnicii sunt departe de viața normală sau că se sustrag de muncă...
- Nici vorbă, dar consideri că avînd exemple pozitive ale altor comune poate fi preluat, copiat și în comuna noastră .
- Dar tot ce afirmați este doar teorie...
- Da și nu. Membrii Asociației HANGYA au demonstrat că pot face lucruri ce sunt chiar invidiat de alte comune de pe Valea Nadășului. Aceste activități ale asociației pot contribui la schimbarea gîndirii localnicilor. Alte exemple vizibilă se pot vedea chiar în sinul comunei.
De exemplu Asociația Culturală din Nădășel care are exclusivitate în folosirea cămînului cultural din Turea pentru a face pregătiri echipelor de dans popular din Nădășel și Gîrbău. Echipele de dans popular au fost invitați la diferite festivități și concursuri.
Alt exemplu este "Asociația Nagykő"-(”Piatra Mare”) din Turea, care a organizat multe activități culturale ptr tineretul din sat. Chiar a organizat - ptr. a două oară - ”piața produselor locale” și zilele Turei.
- Afirmați că totul s-ar datora existenței asociației condus de D-voastră?
- Nu, dar văzînd activitățile noastre de peste 8 ani adică de la data cînd am mutat sediul nostru social în Gîrbău am reușit să realizăm o serie de proiecte, și actualmente Editura HANGYA redactează 2 reviste în limba română (”Nadășul Etern” cu teme culturale și ”Furnica” ptr gospodari și de dezvoltare rurală) și 2 în limba maghiară ("Honvilág" /Lumea de acasă / teme cultural, ” HANGYA”-Furnica ptr gospodari și dezvoltarea rurală.
-Toate aceste exemple sunt bune la ONG-uri nu și pentru conducerea comunei sau pentru membrii Consiliului Local
- Vă înșelați. Toate activitățile ONG/rilor devin și activități ale Primăriei și Consiliului Local! Din păcate nici primăria și nici membrii consiliului nu prea cunosc activitățile noastre și pentru că nu cunosc rolul și nici rostul nostru în comunitate. Sint doar șușoteli dar nimic concret...Niciodată nu am fost întrebați de ei... Nu au dorit să aibă contact... Deși am întîlnit pe mulți dintre, ei nu au considerat că aș face parte din comună, deși eu personal am dorit să fac parte componentă în viața satelor aparținătoare comunei și chiar comunei ...
- Dar D-voastră ați căutat contactul cu Primăria sau Consiliul Local ?
- Da. Acum trei ani am fost primit de Conducerea Primăriei unde am prezentat unele dintre activitățile noastre. Acum doi ani iar am depus și trimis prin email Raportul nostru detailat despre activitățile membrilor . Anul trecut am cerut audiență la Primărie, dar nu am putut vorbi și deci nici nu am putut discuta despre activități. Am fost ”interceptat” de o domnișoară, care susținea că este secretarul personal al primarului, dar nu ânțelegea că eu doar cu primarul doresc să disccut... Dacă am cerut o audiență la primar, este normal că nu pot discuta cu altcineva. Iar dacă primarul are alte priorități pot înțelege dar așteptam să mă caute domnia sa dacă în orele de audiență nu m-a putut primi!
- Aș vrea să-mi explicat de ce sînteți sigur că trebuie să vă întîlniți?
- Am lansat mai multe ori acțiuni de colaborare, dar aceștia au fost inutile și nu au fost receptate cu seriozitate$
- Și asta vă întărește să faceți observații asupra activității celor aleși?
- Nu. Dar există în legislația Țării diferite tipuri de colaborări care ar putea aduce bani și în visteria primăriei...
- Ați vrea să puneți la lucru primăria, că nu sînteți satisfăcut?
- Nu ați înțeles. Colaborarea înseamnă în primul rând o muncă susținută pentru realizarea proiectelor care pe lângă fonduri pot duce la formarea comunităților!
Obiectul principal al asociației ce o conduc este dezvoltarea mediului rural, și microregiunilor. Am luat exemplu al unei asociației de dezvoltare rurală din Italia, care se poate aplica cu ușurință într-o localitate cum este a noastră. Am studiat realizările comunelor, de pe Valea Nadășului Aghireș, Baciu, și alții Am putut observa, că nu numai banii sunt un obstacol.
- Iar ne dați exemple teoretice...
- Există o serie de posibilități de colaborare! Dar nu vă obosesc cu ele. Amintesc doar cea PPP!
- Numărul Proiectelor Public Privat sunt în scădere ptr. că există multe exemple negative....
- Sunt. dar Proiectele PP pot concura la fondurile Leader...
- Asta ar însemna să fii membru în Asociația GAL ”Someș-Nadăș ”
- Da, este adevărat, dar primăria Gîrbău este deja membru de multe vreme. Iar cele trei Asociații din comună pot deveni și ei membrii, care ar aduce o creștere a sumei pentru cererea de finanțare ce trebuie depus. Dar asta ar fi doar problema de pornire a colaborării.
Județul Cluj și Județul Hajdu/Bihar sunt ”județe înfrățite”, dar partenerul maghiar este înfrățit cu alte județe europene, adică există posibilitate de colaborare practic nelimitate.
- Dar de unde bani de pornire?
- În Europa există un fond numit Twins, care are ca scop de a asigura fonduri pentru înfrățirea localitâților.
- Acolo se oferă doar 10.000 euro...
- Da, în primul an, la al doilea suma este mult mare.
- Tot nu m-ați lămurit de ce ar vrea să fie de acord cu D-voastră conducerea comunei?
- Simplu azi-mîine voi implini 75 ani, iar ce știu eu, pot preda unui angajat al primăriei, care poate lucra la dezvoltarea comunei iar comuna nu v-a mai avea probleme financiare. Asta tot zic la multe persoane, deși ar trebui să mă supăr cînd unii de la primărie cred că eu ”doar deranjezi pe ei”
.- Mulțumesc frumos
- Eu vă mulțumesc